dimarts, 17 d’agost del 2010

Oi de nou,

Primer de tot, agrairia que algú expliqués pel blog com poder escriure. La meva germaneta vol fer comentaris però no se’n surt. Com que a mi ja m’ho veu preparar tot...Crec que ha de crear un compte, primer, no? Bé si algú pot explicar...

Se que alguns em feu preguntes, però quan arribo a casa i escric no ho recordo tot. O sigui que sorry. M’ho tornaré a repassar..Per lo dels carrers, no els conec tots, però ja esbrinaré fins a quin grau de comunisme han arribat ;-). I respecte si ficam boas lembranças de antiga metropole...versions..segons el papi del pis, quan estaven aquí els portuguesos, tenien com a mínim el menjar cobert. Ara els preus han pujat una barbaritat i el meticai ha caigut molt. La veritat que hi ha gent que ho passa molt malament. Molts productes de primera necessitat venen de sud_àfrica, i són molt cars, més que a europa...Però potser te una forma simplista de veure-ho, no ho se..Algú m’ha comentat, però que a diferència de les colònies angleses, que tot i ser encara més racistes, permetien que fora de la seva zona, s’organitzessin a la seva manera sense influir massa, aquí els portugesos van fer un poti poti de barreges (per exemple el tema del llinatge, molts es casaven amb moçambicanes perquè al nord les terres s’hereden per la part femenina, i així aconseguien acumular terres), que al marxar, fa que aquí quasi no existeixi el concepte de ser moçambicà, de pertànyer a res, de crear associacions i agrupacions socials...Per la part de l’arquitectura i l’urbanisme, van deixar un bon llegat a la part colonial. Però es clar, tots els altres barris estan a la zona de pantans que els portuguesos no van ocupar, i això perjudica força en molts temes bàsics de seguretat, salubritat, etc.El que si m’han explicat, que tot i que els brancos, poden tenir certs bons llocs de treball, com per ex. el director de la uni, mai els deixaran tenir grans càrrecs, sobretot polítics. A vegades se sent un petit rebuig als estrangers blancs, però d’altres hi ha com un cert agraïment per totes les infraestructures i “modernització” que han deixat...és difícil. Ja esbrinaré més.

També he de dir que aquí els temes e política, religió, masclisme, racisme, etc, són tabús en general. La majoria de la població no en parla ni dins la família. El que si que puc dir és que hi ha molt racisme entre ells i una gran jerarquia de classes, lo qual és molt trist. Això, junt a que és un país molt recent, també dificulta l’associacionisme del que parlava abans i el sentiment de comunitat. I pel tema dels brancos, de fet, algunes vegades a la chapa, parlen entre ells referint-se a nosaltres per brancos...i et fan brometes amb un punt de burla (deixeu baixar la branca, o branca aquesta és la parada..).

Algun moment he parlat de les empregades que molta gent te a casa. Doncs n’hi ha de diferents rangs. Les de primera, segona, tercera...Hi ha un grup molt gran d’hindús aquí que es veu que en tenen una per cuinar, una per rentar roba, una altra per comprar, per cuidar els nens...i que treballen tot el dia, 7 dies a la setmana, amb un dia de festa l’any. I sobretot que les tracten com una merda...al igual que als guardes que tenen a l’entrada...També et trobes molta gent amb molts recursos al costat de gent pobríssima, i ostentant al màxim possible. Algun m’he trobat que actua com una peli cutre de la màfia italiana...I molts cops, molts que es passegen amb els cotxassos per la ciutat, després no tenen ni casa. I els diumenges estan tots al carrer deixant els carros ben lluents. Sobre les voreres, es clar, perquè aquí el respecte al vianant no existeix. Primer és el cotxe. La guerra civil va deixar molts orfes i en comptes de ser ajudats –parlo generalitzant- no se’ls te en compte per res, i viuen al carrer.. És una pena que surtin d’un colonialisme, per construir un estat amb una política leninista-marxista i al final existeixi un altre espècie de colonialisme extern i intern, tanta jerarquia i tantes ganes de mostrar el poder econòmic...I quan dic extern, em refereixo a l’expoliació que els sud_africans, però sobretot els xinesos estan fent al país, a canvi de ben poca cosa (sense oblidar que també estan aquí els espanyols amb lo de pescanova, els portuguesos, etc..). Per no dir que la classe política, aquí, pel que diu tothom, és molt i molt corrupte. Però parlo del que sento, no del que conec, que és poc.

Tornant al tema d’abans, l’altre dia em van explicar, que quan es va proclamar la independència, a molts portuguesos els hi van donar 24 hores per marxar. D’altres per por a represàlies (cosa que no m’extranya) també ho van fer. Van deixar els pisos i cases buits. I la gent rural, hi va anar a viure pagant una misèria a l’estat. Es veu que com que feien servir les banyeres per plantar, les fustes del paviment del jardí per fer focs, el forn per guardar coses, les habitacions per les gallines, etc, etc..i que per això estan en tant mal estat. Al final se’ls va donar la opció de “compar” –aquí es paga la casa però la terra és tota pública- o llogar amb un preu més elevat i molts van marxar o rellogar. Els que hi viuen ara poc a poc van arreglant el que poden..

El pròxim cop parlaré d’alguna cosa més positiva del país, que evidentment te moltes coses bones.

1 comentari:

  1. eiii!

    que langel va ser el corrector! em va robar lidentitat per escriuret algunes coses, pero ja ho anava dient que era ell!

    Deu ni do.. ja ens aniras explicant, vaia aprofunditzada, et sortira un bon treball ;)

    a, per escriure aqui has de tenir un compte hotmail o gmail, si no la té, se l'ha de fer.
    desprès poses blogger el google, i vas a blogger i poses el teu mail i contrasenya - gmail o hotmail- i crearas un perfil, (no s'ha de crear un blog) i s'ha de fer seguidora del teu blog, així sempre que escriguis alguna cosa de nou ho veus, i de pas i vas directament. despres cada cop que entri el teu blog podra publicar un comentari, li sortira l'espai en blanc i el seu nom. espero que m'hagi fet entendre ;)


    petooons! i molt guapes les fotooos* i molt guapa a la foto! i volem veuret a tu a dins laigua vestida de submarinistaa! *

    ResponElimina